Животопис катихете Бранислава Илића

 

Животопис катихете Бранислава Илића


Катихета Бранислав Илић је рођен 1992. године у Мајданпеку. Завршио је богословију Светог Саве у Београду и своје богословског образовање успешно наставио на Православном богословском Факултету Универзитета у Београду. Након стеченог богословског образовања, благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког др Иринеја, од школске 2016/2017. постављен је на службу катихете у Новом Саду.

Вишегодишњи је сарадник „Православља" - новина Српске Патријаршије, као и бројних црквених радио-станица. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког др Иринеја, дугогодишњи је сарадник радија Епархије бачке, и аутор је више серијала. Приредио је више циклуса својих ауторских емисија из области литургијског богословља, међу којима треба истаћи стотину емисија „Светотајинско богословљеˮ; стотину емисија „Богослужбене особености великих празникаˮ; циклус емисија поводом 350-годишњице упокојења Светог Василија Острошког.

Сарадник је Телевизије Храм, Архиепископије београдско-карловачке. Аутор је документарног филма „Свети Василије Острошки – сведок васкрсењаˮ, који је приређен са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, а у продукцији Телевизије Храм. На јединој црквеној телевизији у Српској Цркви аутор је емисије „Етос – веронаука у кућиˮ.

Широм Српске Цркве одржао је велики број предавања, изговорио велики број празничних беседа и учествовао на бројним духовним трибинама. Поред „Православљаˮ и „Православног мисионараˮ, своје ауторске текстове повремено објављује и у другим црквеним часописима, међу којима је и „Виноград Господњиˮ, часопис Епархије бачке. Пуну деценију води свој блог који је прерастао у информативно-катихетску интернет страницу „Ризница литургијског богословља и животаˮ (https://branislavilic.blogspot.com).

Пише за тематски сегмент „Православног мисионараˮ, и води рубрику „Интервјуиˮ, у којој се објављују разговори са архијерејима, презвитерима, катихетама и лаицима. По благослову главног и одговорног уредника Православног мисионара, у својству члана уређивачког одбора задужен је за односе са медијима по питањима Православног мисионара, као и за вођење интернет странице часописа (http://misionar.spc.rs).

To Top